Ricoh historie

De geschiedenis van Ricoh begint in 1936 in Tokio, Japan. In de 75 jaar die volgen ontwikkelt Ricoh zich van producent van fotopapier tot een multinational op het gebied van kantoorautomatisering en documentoplossingen.

1936

In 1936 wordt Riken Kankoshi Co., Ltd. opgericht. Het produceert en verhandelt in eerste instantie alleen fotopapier maar begint na een jaar ook met de productie van camera’s. In 1950 introduceert Riken de massaproductie van camera’s in Japan. Camera’s winnen daardoor aan populariteit bij consumenten. De eerste kantoormachine lanceert Riken in 1955: de Ricopy 101. In 1963 wordt de naam van het bedrijf veranderd in Ricoh Company, Ltd.

1970

Voor Ricoh zijn de jaren ’70 het decennium van vernieuwing. In 1974 brengen we het eerste snelle faxapparaat voor kantoren op de markt. In 1977 introduceren we het begrip ‘kantoorautomatisering’. Wij zetten de technologische ontwikkeling voort in de jaren ’80 met de productie van computers, tekstverwerkers, optische opslagsystemen en laserprinters.

1985

In 1987 brengen wij als eerste een multifunctioneel digitaal kopieerapparaat op de markt. Medio jaren ’90 worden digitale modellen populairder. Wij introduceren een compact en betaalbaar kopieerapparaat, en korte tijd later ook kleurenapparatuur die geschikt is voor netwerken. Wij versterken onze productiestructuur in het buitenland met de oprichting van Ricoh Asia Industry, Ltd. in Shenzen, China. Met de overnames van Savin Corporation en Gestetner Holdings PLC in 1995 versterken we ons internationale verkoopnetwerk.

2000

Vanuit de verantwoordelijkheid die we voelen voor het milieu en de samenleving commiteren we ons in 2002 als tweede Japanse bedrijf aan het Global Compact van de Verenigde Naties. Daarin hebben de VN tien principes vastgelegd op gebied van mensenrechten, arbeid, omgeving en integriteit. In 2003 ontvangen wij als eerste Aziatische bedrijf de gouden medaille van het World Environment Center voor onze duurzame ontwikkeling.

Na 2001 volgen verschillende overnames elkaar op: achtereenvolgens worden Lanier, Hitachi, IBM printdivisies, de Europese activiteiten van Danka Business Systems, IKON Office Solutions Inc. en InfoPrint Solutions toegevoegd aan de Ricoh Group.